Wingify Favicon
Boos meisje
Boos meisje

Wat er echt achter het boze gedrag van je kind schuilt

Een boos kind stelt vaak gedrag dat niet getolereerd wordt. Roepen, stampen, schoppen, gooien, slaan. Je eerste reflex is dit ontoelaatbare gedrag zo snel mogelijk een halt toeroepen. Maar helaas los je hiermee helemaal niets op. Weet je eigenlijk wat er echt achter het boze gedrag van je kind schuilt? Want enkel door de oorzaak te kennen, kan je het boze gedrag ook bij de kern aanpakken.

Het boze gedrag van je kind is het topje van de ijsberg

De ijsberg is een metafoor die op zoveel situaties van toepassing is. Ook op het boze gedrag van je kind. Dat wat je ziet is enkel het topje van de ijsberg. Toch zien we nog steeds dat er te vaak enkel hierop gereageerd wordt. Het zit er hardnekkig ingebakken om enkel naar de oppervlakte te kijken. ‘Slecht’ gedrag moet afgeleerd worden. Als ouder neem je deze zienswijze over van je ouders, je schoolcarrière, … En zo blijven we in een vicieuze cirkel draaien. Want boos gedrag valt op zich niet af te leren. Ga vooral op zoek naar de gevoelens die achter dat boze gedrag schuilgaan.

Wat leidt er tot het boze gedrag van je kind?

Kinderen beschikken nog niet over de juiste taal om hun emoties te benoemen. Ze voelen iets, maar weten niet wat het is. Daarom komt het naar boven in de vorm van emoties die ze wel kunnen uiten. Dit start bij boos en verdrietig. Later komen hier nog de emoties bang en blij bij. En met de jaren komen hier telkens een hele resem emoties bij.

Toch blijft het een hele uitdaging om emoties te beheersen. Ten eerste omdat het brein hier nog niet toe in staat is. En ten tweede omdat het nu eenmaal niet eenvoudig is om emoties onder woorden te brengen. Dit is een lang leerproces, dat zelfs bij volwassenen nog tot grote uitdagingen leidt.

Wat te doen bij boos gedrag

Wat doe je dan best om jouw kind te bedaren en het boze gedrag te reguleren?

Sta eerst stil bij welk gevoel er echt achter dat boze gedrag zit. Misschien is je kind heel moe. Of is er iets gebeurd doorheen de dag dat bij je kind een gevoel van schaamte achtergelaten heeft. Misschien vindt je kind die toets op school best wel spannend. Of is het angstig over iets. Er bestaan zoveel emoties. En die zijn best wel complex. Zie het dus niet gewoon als boos zijn. Kijk dieper dan dat.

Zorg er ook voor dat je zelf rustig blijft. Dat helpt je kind ook om zelf sneller tot rust te komen.

Reik eventueel handvaten aan om op een veilige manier boosheid te kanaliseren. Zo is kloppen op een kussen minder schadelijk dan kloppen op een muur of dan iets stuk maken.

Toon erkenning en begrip voor de complexiteit van de gevoelens die je kind ervaart. Ook al kan je zelf niet exact zeggen wat er echt aan de hand is. Vertel je kind dat je ziet dat het een lastig moment doormaakt. Toon ook dat je in de buurt blijft en dat je er bent als je kind nood heeft aan nabijheid.

Schakel professionele hulp in als je de frequentie van boos gedrag ziet toenemen. Het is echt een teken dat je kind zich niet goed voelt.